استانداری سمنان
ورود اعضا / عضویت
شهرستان ميامي
 معرفي شهرستان ميامي:

پيشينه تاريخي:
طبق اسناد موجود، قدمت شهر ميامي بيش از هزار سال مي باشد و طي اين سنوات قبايل مختلفي زندگي مي كرده اند.

ويژگي هاي جغرافيايي:
شهرستان ميامي، شرقي ترين شهرستان استان سمنان در مسير تهران به مشهد مي باشد. اين شهرستان از شمال به استان هاي گلستان و خراسان شمالي، از شرق به استان خراسان رضوي و از غرب به شهرستان شاهرود محدود شده و بالغ بر 50 هزار نفر جمعيت دارد.
با توجه به قرار گرفتن اين شهرستان در محور ارتباطي تهران - مشهد اهميت ارتباطي و ترانزيتي آن از گذشته هاي دور مورد توجه بوده است. وجود هفت كاروانسراي ميامي، سپنج (جهان آباد)، مياندشت، عباس آباد، الحاك، صدر آباد و محمد آباد پل ابريشم خود گواه اين مدعاست.
شهر ميامي به عنوان مركز اين شهرستان از آثار تاريخي و گرانبهاي بسياري برخودار است كه از آن جمله مي توان به كاروانسراي شاه عباسي، مسجد و حمام آقايان و موزه مردم شناسي اشاره كرد.
شهرستان ميامي داراي چهار منطقۀ نمونۀ گردشگري شامل دشت شقايق و آفتابگردان، جنگل و آبشار نام نيك و جنگل دشت شاد و عباس آباد مي باشد.
تنوع قومي و فرهنگي اين خطه اعم از كرد، ترك، عرب و فارس و ... آداب و رسوم و آيين هاي متنوعي را سبب گرديده است.
شهرستان ميامي مدفن پاك شهيد شيخ حسن جوري رهبر نهضت سربداران در كلاته ميرعلم روستاي فيروز آباد (دهستان فرومد) مي باشد. آرامگاه ابن يمين فرومدي شاعر قطعه سراي قرن هفتم نيز در كنار مسجد جامع باشكوه فرومد زينت بخش تاريخ و فرهنگ ناب اين خطۀ مي باشد. ميامي زادگاه شهيد سيد كاظم موسوي از شهداي والامقام هفتم تير سال 1360 در دفتر مركزي حزب جمهوري اسلامي است.

صنايع دستي و سوغات:
صنايع دستي شهرستان ميامي شامل جاجيم بافي، لاك تراشي، توليد البسه محلي، دست بافته هاي سنتي، نمدمالي و.. . بوده و سوغات آن قيسي و برگۀ زردآلو است.

 اماكن تاريخي و جاذبه هاي ديدني:
مجموعه كاروانسراي مياندشت
مجموعه كاروانسراي مياندشت شامل سه كاروانسرا است كه يكي از آنها مربوط به دوره صفوي و دو كارونسراي ديگر مربوط به دوره قاجار مي باشد. كاروانسراي مياندشت با داشتن سه باب انبار، مامن مناسبي براي كاروانيان بوده است . هر سه كاروانسرا از ويژگي هاي برجسته معماري دوره خود برخوردار هستند. چاپارخانه و تلگراف خانه از جمله بناهاي تاريخي اين مجموعه است .

مسجد جامع فرومد
اين بنا در روستاي فرومد از توابع شهر ميامي بر سر راه شوسه شاهرود به سبزوار و 165 كيلومتري شرق شاهرود واقع گرديده است . فرومد از جمله مهم ترين مراكز فعاليت نهضت سربداران بوده است . بناي مسجد جامع فرومد از آثار ارزشمند معماري در دوره خوارزمشاهيان مي‌باشد كه در دوره ايلخاني گسترش يافته و بر تزيينات آن افزوده شده است. در داخل ايوانهاي شمالي و جنوبي محراب با تزيينات پركار گچبري و كتيبه هاي خط كوفي وجود دارد . ايوان جنوبي مسجد از ايوان مقابل بزرگتر است و با طاق و قوس گهواره اي عرضي و نيم گنبد انتهايي پوشش يافته است . از فراز ستون نماي پايه ايوان غربي كتيبه هايي كوفي آميخته با نقوش اسليمي و گياهي آغاز مي شود و بر روي ستون نماي پايه شرقي خاتمه مي پذيرد.

دشت شقايق و آفتابگردان كالپوش
جنگلهاي كالپوش و ديم زارهاي منطقه كالپوش در 150 كيلومتري شمال شرق شاهرود در حوزه استحفاظي استان سمنان و آبريز شمالي كشور (حوزه آبريز سد گلستان ) واقع اند. اين منطقه از نظر اقليمي جزء مناطق نيمه مرطوب معتدل به شمار مي آيد. از نظر پوشش گياهي، همان طور كه از نام منطقه هم بر مي آيد غالب پوشش گياهي آن جنگلي پهن برگ خزري هستند و چون بخشي از جنگلهاي منطقه جزو پارك ملي گلستان محسوب مي شود.

جنگل دشت شاد
جنگلهاي كالپوش در حوزه استحفاظي استان سمنان و در آبريز شمالي كشور واقع اند. اين منطقه جزء شهرستان شاهرود و در منطقه كالپوش قرار دارد. اين منطقه از نظر اقليمي جزء اقليم نيمه خشك تا نيمه مرطوب به شمار ميرود. در واقع منطقه در اقليم نيمه مرطوب از يك سو و وضعيت اراضي كشاورزي ديم زار كه با كشت گونه هاي گياهي مشخص مي شود، سبب شده تا پوشش گياهي منطقه از شرايط ويژه اي برخوردار شود .اما دو مورد از گياهان منطقه ، يعني شقايق و گلهاي آفتابگردان به طور ويژه اي به عنوان امتياز گردشگري در آمده اند.

عباس آباد
عباس آباد روستاي كهني است با يك كاروانسرا قديمي كه به دليل فعاليتهاي معدني در آن از گذشته هاي دور شناخته ششده است . اين روستا در شمال جاده تهران – مشهد ، در فاصله 140 كيلومتري شرق شاهرود و 80 كيلومتري مركز بخش ميامي واقع است . اين منطقه در شمال كوير مزينان قرار دارد و داراي اقليمي گرم در تابستان و معتدل در زمستان است . روستاي عشاير نشين رضا آباد از توابع بخش بيارجمند شهرستان شاهرود ، در 250 كيلومتري جنوب غربي شاهرود و 123 كيلومتري جنوب بيارجمند واقع شده است . آب و هواي آن در تابستان گرم و خشك و در زمستان سرد و معتدل است . شترداري در منطقه رايج و مهم ترين جاذبه گردشگري منطقه تپه هاي ماسه اي به اشكال مختلف است كه تا پشت ديوارهاي جنوبي روستا امتداد دارد .

كاروانسراي عباس آباد
كاروانسراي عباس آباد در 75 كيلومتري شرق ميامي، (جاده مشهد) و در مركز روستاي عباس آباد واقع شده است. تاريخچۀ ساخت اين كاروانسرا مربوط به دورۀ صفويه مي باشد كه در دورۀ قاجار مرمت اساسي شده است. فرم پلان اين كاروانسرا مستطيل شكل و از نوع چهار ايواني مي باشد. مساحت آن بالغ بر 8500 متر مربع مي باشد. اين كاروانسرا داراي دو ورودي شرقي و غربي است كه ورودي اصلي آن در ضلع شرقي مي باشد.

آرامگاه شيخ حسن جوري رهبر نهضت سربداران
اين آرامگاه در 100 كيلومتري ميامي در كلاته مير علم روستاي فيروزآباد حوالي روستاي فرومد واقع است. اين آرامگاه كه متشكل از يك اتاق 3 در 4 و گنبد مدور روي آن است. در قسمت شمالي شهر قديمي جور قرار دارد و از خشت خام ساخته شده است. و عاري از هرگونه پيرايه و تشريفات ظاهري مي‌‌باشد. شيخ حسن جوري يكي از رهبران قيام سربداران و از شاگردان شيخ خليفه و از رهبران سياسي و مذهبي قرن هفتم هجري بود كه به دست وجي الدين مسعود در سال 745 به شهادت رسيد.

روستاي ابراهيم آباد سفلي
روستاي ابراهيم آباد در 10 كيلومتري شرق ميامي با جمعيتي بالغ بر 1500 نفر قرار دارد. ابراهيم آباد يكي از زيباترين روستاهاي شهرستان ميامي به شمار مي رود كه بر خرابه هاي شهر تاريخي زيدر كه از قدمتي بالغ بر 500 سال در زمان صفويه (شيخ صفي الدين اردبيلي) برخوردار بود، بنا شد. ابراهيم آباد بافت تاريخي بسيار زيبايي دارد. خانه هاي اين روستا از مصالح بومي و سنتي ساخته شده و از سبك معماري خاصي پيروي مي كند. در سال هاي اخير به همت بنياد مسكن انقلاب اسلامي بافت اين روستا بهسازي و مرمت شد. كوچه هاي سنگفرش، ديوارهاي كاهگلي و سيمگل با ازاره هاي آجر قزاقي و درختان كهنسال هنگام ورود، نظر هر گردشگري را به خود جلب مي كند. مجسمه زيباي "دهقان" در ورودي روستا با به دست گرفتن فانوس حضورتان را خيرمقدم مي گويد و شما را به پذيرايي گرم مردم سخت كوش آبادي نويد مي دهد. ابراهيم آباد را مي توان به رستوراني از انواع غذاهاي خوشمزه سنتي تشبيه كرد كه مي توان به جوشبره، قروتي، چلكوت، حسود، شيره جوش، آش ترش و آش كما اشاره كرد. مردم اين روستا از آيين ها و آداب و رسوم متنوعي محافظت نموده و از نسلي به نسل ديگر منتقل كرده اند كه از آن جمله مي توان به مراسم عيد و عيدگاه اشاره كرد. اين روستا همه ساله جشنواره اي غذاهاي محلي را برگزار مي كند و با توجه به وقوع در كنار اتوبان تهران – مشهد مي تواند پذيراي گردشگران و زوار آقا علي ابن موسي الرضا (ع) باشد.
كاروانسراي ميامي
اين بنا در مركز شهر ميامي واقع شده و از كاروانسراهاي زيباي عهد صفوي است كه تقريباً سالم بر جاي مانده است. اين بنا به فرم حياط مركزي و از نوع چهار ايواني است بوده كه با آجر ساخته شده است. ورودي اين بنا كه به شكل هشتي و در دو اشكوب است، در ضلع شمالي كاروانسرا قرار دارد. در سردرب ورودي كتيبه هاي سنگي حجاري و نصب شده كه تاريخ ساخت و باني آن در روي آن درج شده است و از اين حيث منحصر به فرد مي باشد. كاروانسراي ميامي با زيربناي 5250 متر مربع به شماره 1718 در سال 1365 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.

فرومد، آرامگاه بزرگ قطعه سراي پارسي
روستاي هدف گردشگري فرومد در منتهي اليه شرقي شهرستان ميامي (كيلومتر 115) مسير ميامي به سبزوار واقع است. در مركز اين روستاي زيبا، ساختماني سرخ فام به چشم مي خورد كه آرامگاه ابن يمين، شاعر معروف و قطعه سراي بزرگ زبان فارسي است. بناي آرامگاه در سال 1353 بازسازي و ساختمان زيبائي در آن محل احداث شد كه برخي آن را سمبل كلاه سربداران و گروه ديگر آن را به صورت گلي در حال شكفته شدن مي دانند. اين بنا كه با بافت روستا تطابقي ندارد، شش گوش است. ‏سنگ قبر داراي شش ضلع كوچك است كه روي آن نوشته شده: «آرامگاه اميرفخرالدّين محمد ابن يمين الدين متخلّص به ابن يمين، شاعري بوده است دانشمند، دوران زندگي را با كمال مناعت و وارستگي به پايان رسانده است».
امير فخرالدّين محمود بن امير يمين الدين طغرائي مستوفي فرومدي مشهور و متخلّص به ابن يمين در اواخر قرن هفتم هجري قمري چشم به جهان گشود.
اين شاعر فرهيخته عمري دراز داشته و در طي اشعار به پيري و ضعف و نيز 75 سالگي خويش اشارت دارد به هر حال بيشتر سال هاي عمر خاصه سال هاي آخر را به سبب فضاي نا آرام و آكنده از هرج و مرج دوران مغول و تزلزل اوضاع و احوال و عدم امكان ادامه زندگاني به اتكاي حرفه شاعري و اعتماد مطلق بر ذوق و قريحۀ سخنوري در سبزوار و فرومد به قناعت و انزوا و دهقنت پرداخته است.
آرامگاه وي درفرومد يادآور خاطرات بزرگ مردي است كه با سرودن اشعار ساده و كلامي شيرين و دلپذير همه را به سوي كمال انسان دعوت مي نمايد كه امروزه ميعادگاه صاحبدلان و مشتاقان شعر و ادب پارسي است و پس از قرن ها همچنان بزرگ و عزيز داشته مي‌شود.
1395/01/16
Powered by DorsaPortal